4 egg
10 ss sukker
12 ss smeltet smør
12 ss hvetemel
2 ts bakepulver
sukker
kanel
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis.
Hell smeltet smør forsiktig i.
Bland hvetemel og bakepulver, og sikt det over eggedosisen.
Bland alt forsiktig med en slikkepott. Forsiktig så du ikke rører ut luften.
Hell røren i en rund kakeform, og fordel skrellede eplebåter over.
Dryss kanel og sukker over.
Stekes på 200 grader i ca. 1/2 time.
0,5 kg Grovbakst
0,5 kg fullkornsmel
50 gr gjær
2 ts salt
2 ts sukker
6 dl vann
2 ss smeltet smør
Bland mel, gjær, salt og sukker. Varm vannet til 37 - 40 grader og ha det i mel-blandingen sammen med smøret.
Elt kraftig og la deigen forheve i ca. 30 min.
Del deigen i to emner og form til to brød.
Etterhev ca. 60 min.
Stek brødene midt i ovnen på 200 grader, i 45 - 60 min.
200 g hvetemel
100 g fibra, fullkornshvetemel
3 ts bakepulver
100 g revet hvitost
4 egg
3 dl kesam
1 dl melk
1 ts oregano
100 g krydderskinke
1 gulrot
1/4 purre
1 ts salt
Muffinsformer og formfett
- Bland de tørre ingrediensene.
- Bland egg, kesam, ost og melk.
- Ha det tørre i det våte.
- Riv gulroten, finhakk purren og skjær skinken i tynne strimler.
- Ha grønnsakene og skinken i røren.
- Fordel røren i 20-25 muffinsformer, som er sprayet med formfett.
Stekes på 175 grader i ca. 20 minutter, nederste rille. Bruk gjerne varmluft.
Tips:
Ønskes ekstra store muffins, bruk de store "amerikanske" formene. Da får du halvparten så mange.
3 gulrøtter
1 squash
1 fedd hvitløk
500 g pastaskjell
200 g røkelaks
2 egg
1,5 dl matfløte
1 dl melk
2 ss revet hvitost
salt og nykvernet pepper
- Skrell gulrøttene og del gulrøtter og squash i meget små terninger.
- Kok pastaen etter anvsning på pakken og hell av kokevannet.
- Skjær røkelaksen i tynne strimler.
- Visp eggene lett sammen, bland i melk, fløte og ost.
- Surr finhakket hvitløk, gulrot, squash og olje. Bruke en stor stekepanne/gryte eller en wopanne.
- Ha den ferdige kokte pastaen oppi med grønnsakene. Bland godt.
- Trekke pannen av varmen og tilsett fisk og eggeblandingen.
- Bland alt godt sammen og varm det opp forsiktig. Det skal ikke koke, men varmes slik at sausen tykner.
- Smak til med salt og nykvernet pepper.
2 ss olje
1 løk
2 gulrøtter
1 brokkoli
1 grillet kylling
1 boks hermetiske tomater
1 ts sukker
1, 5 dl creme fraiche
1 dl revet hvitost
1 ts basilikum
salt og pepper
300 gr. pastaskruer, gjerne fullkorn
- Vask og rens grønnsakene.
- Skjær gulroten i tynne staver, løken i tynne skiver og del brokkolien i små buketter.
- Plukk kjøttet av kyllingen, del opp i store biter
- Surr løken i olje, ha i gulrot, brokkoli, la det surre litt
- tilsett kyllingkjøttet
- Tilsett hermetiske tomater, krydder og sukker.
- Rør inn creme fraiche
- Smak til med krydder
- Kok pastaskruene etter anvisning på pakken
- Ha pasta og kyllingblandingen i en stor ildfast form, dryss over ost
- Stekes ved 200 grader i 20 minutter.
Serveres med en frisk salat og gjerne litt grovt brød.
Tips:
Bruk gjerne hermetiske tomater som er tilsatt urter. Disser er svært smakfulle.
Mysli er både lett og morsomt å lage med barna. Varier kornsortene med f.eks. havregryn og havrekli eller soyaflak, hveteflak, rugflak og bokhveteflak. Det samme gjelder nøttene. Vil du lage en enlere variant, rekker det med hasselnøtter, mandler og solsikkefrø, men vil du ha en mer luksuriøs variant, er det deilig med valnøtter, pekanøtter, paranøtter og gresskarfrø.
200 gr blandede nøtter, f.eks. mandler, hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, cashewnøtter
6 dl speltflak
6 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner og/eller gresskarfrø
1 dl kokosflak
1 dl hele linfrø
3 dl vann
5 ss nøtral olje
3 ss honning
2 dl rosiner
Sett ovnen på 225 grader. Hakk nøttene grovt og ha dem i en bolle. Tilsett speltflak, havregryn, solsikkekjerner, kokosflak og linfrø, og rør om. Bland vann, olje og honning, og hell det i bollen. Rør om med hendene. Bre blandingen utover i en langpanne og sett den i ovnen i 20-30 minutter. Rør om i langpanna av og til, for myslien blir lett brent. La den avkjøles og bland i rosinene. Oppbevares i tett boks med lokk.
Denne myslistangen klarer barna å lage selv, (med litt hjelp ;) Prøv å smaksette med blåbær, bringe bær, tørkede aprikoser, kanel m.m. Oppbevares i tett boks med lokk. Holder seg i ca. 1 uke i kjøleskapet.
1 L mysli (se oppskrift)
200 gr smør
2 dl gresskarfrø eller solsikkefrø
2 ss flytende honning
5 egg
Sett ovnen på 200 grader. Hell myslien i en bolle. Smelt smøret i en kjele og hell det smeltede smøret over myslien. Ha i gresskarfrø eller solsikkefrø og honning. Knekk eggene oppi og bland det hele godt. Kle en avlang bakeform med bakepapir. Hell blandingen i formen og stek den i ovnen i ca. 20 minutter. La myslistangen avkjøles litt og skjær den i 20 biter.